A csend sok mindenre megtanít

A csend megtanít

  • Csend - Harmóniamegismerni önmagad
  • oda figyelni magadra
  • a gondolataidra
  • megtanít fókuszálni.

A csend lenyugtat, hagy téged koncentrálni. A csendben, tudsz figyelni a körülötted lévő dolgokra, emberekre. Ha mindig csak Te beszélsz, vagy nagy körülötted a zsinat, a zaj, nem hallod meg a számodra fontos dolgokat. Nem veszed észre ami nagyon fontos lenne Neked. Nem tudod kiszűrni a lényeges dolgokat. Nem tudod úgy élni az életed, ahogy kellene, mert a zajok elviszik a gondolkodásod.

Óriási zajban élünk

Óriási zajban élünk, észre vetted már bizonyára Te is. Naponta több ezer információ behatás ér bennünket, és ezek közül kell neked kiválasztanod azokat, amik a számodra a legfontosabbak. De ebben az óriási zajban rengeteg olyan információ is benne van, ami számodra nem hasznos, sőt káros. Ha nem vagy résen, azok lesznek az uralkodó információk az agyadban amik téged félre visznek, sőt tönkre tesznek.

Csend egy jó gyógyír

Csend egy jó gyógyír a számodra, és mindenki más számára is. Ha csendben vagy, figyelsz magadra, tudatosan figyeled a gondolataid, akkor meghallod azokat a gondolatokat, amik téged előre visznek. Csendben, tudsz fókuszálni, ha tudatosan lecsitítod a külső zajokat. Ha elhallgatsz, és figyelsz.

Meg tudod ismerni önmagad, az érzéseidet, és azokat a vágyaidat, amiket tényleg szeretnél, csak a nagy zajban, nem tudtál rájuk figyelni, nem vetted őket észre. Nem tudtad pontosan meghatározni, megfogni.

Most legyen itt egy kis történet a csendről.

A magányosan élő szerzetes remetéhez egyszer emberek jöttek. Megkérdezték tőle:
– Mire való, hogy életed nagy részét itt töltöd el csöndben és magányban?
A remete éppen azzal foglalatoskodott, hogy vizet mert egy ciszternából, az esővíz összegyűjtésére szolgáló mély kútból. Fölfigyelt a kérdésre, s munka közben odaszólt a látogatóknak:
– Nézzetek bele a ciszternába! Mit láttok?
Az emberek kíváncsian körülvették a szerzetest, és próbáltak beletekinteni a mély kútba:
Nem látunk semmit – mondták kisvártatva.
A remete abbahagyta a vízmerítést, pár pillanatnyi csöndet tartott. A látogatók feszülten figyeltek rá, mozdulni sem mertek:
– Most nézzetek bele a kútba egyenként, csöndesen. Mit láttok?
A látogatók érdeklődéssel hajoltak egyenként a kút fölé, s felkiáltottak:
– Saját arcunkat látjuk a kútban!
– Bizony, amíg zavartam a vizet – mondta a remete -, nem láttatok semmit. De a csöndben és a nyugalomban megismeritek önmagatokat.
A látogatók megértették a remete tanítását. Erhart Kaestner: Mire való a csönd?

Ha tetszett és úgy gondolod, az ismerőseid között is vannak akiknek tetszene, oszd meg velük, ők is, én is hálásak leszünk.

Iratkozz fel, vidd el az ajándékod, és kövess, mert jövök a ReProgis kis tanácsaim folytatásával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük